info-examens

Leesvaardigheid
Het leesexamen doet u op de computer. U leest teksten en bij elke tekst krijgt u een paar vragen. De teksten en de vragen gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U leest bijvoorbeeld een tekst uit de krant of een mailtje van een docent. Het leesexamen heeft ongeveer 25 vragen. U krijgt 50 minuten om het examen te maken. Op de computer kunt u zien hoeveel vragen u nog moet doen. U kunt ook zien hoeveel vragen er bij elke tekst horen.

Luistervaardigheid
Het luisterexamen doet u ook op de computer. U kijkt naar stukjes video en u luistert naar luisterteksten. Bij elk stukje video of luistertekst krijgt u een paar vragen. De teksten en vragen gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U kijkt bijvoorbeeld naar een gesprek tussen twee collega’s, of u luistert naar een radiofragment. Het luisterexamen heeft ongeveer 25 vragen. U krijgt 35 minuten om het examen te maken. Op de computer kunt u zien hoeveel vragen u nog moet doen. U kunt ook zien hoeveel vragen er bij elke tekst horen.

KNM
Dit gaat via een computer. Op het examen krijgt u korte filmpjes te zien. Bij die filmpjes horen vragen. Bij het ene filmpje horen meer vragen dan bij het andere. Daardoor is het examen niet altijd even lang. De meeste examens hebben 43 vragen. Het kan ook zijn dat een examen wat minder vragen heeft. Voor de kans om te slagen maakt dat niet uit. U krijgt 45 minuten om het examen te maken. . U moet dus laten zien dat u weet hoe dingen gaan in Nederland. U kunt bijvoorbeeld een vraag krijgen over wat de regering doet. Of over hoe mensen met elkaar omgaan in Nederland

Spreekvaardigheid
Dit is een examen met de telefoon. We kijken met deze toets hoe goed u Nederlands spreekt en verstaat. Een computer stelt vragen en geeft opdrachten. U geeft antwoord via de telefoon.Het voorbeeldexamen spreekvaardigheid heeft 30 opgaven. Het echte examenonderdeel spreekvaardigheid heeft 50 opgaven. Dat duurt dus langer dan het voorbeeldexamen.Tijdens het examen moet u niet op de toetsen van de telefoon drukken. Doet u dat per ongeluk wel? Dan kan het voorbeeldexamen gestopt. Uitleg van het examenonderdeel spreekvaardigheid.
Voor het maken van een examenonderdeel spreekvaardigheid hebt u een telefoon nodig. U belt naar telefoonnummer: 088-7890123

Schrijfvaardigheid
Het schrijfexamen doet u op papier. U krijgt verschillende soorten opdrachten. U schrijft een briefje en u vult een formulier in. U moet ook zinnen afmaken. De opdrachten gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U schrijft bijvoorbeeld een e-mail aan een vriend die jarig is of u vult een formulier in van een uitzendbureau. U krijgt 2 of 3 briefjes en formulieren, en 4 tot 6 zinnen die u moet afmaken. U krijgt 35 minuten om het examen te maken.

Orientatie Nederlandse Arbeidsmarkt